گروه بین‌الملل: دولت آمریکا که تا همین چند وقت پیش ادعا می‌کرد با اخوان المسلمین مذاکره نخواهد کرد، مدت کوتاهی پس از به قدرت رسیدن فردی از همین جنبش، ارشد‌ترین دیپلمات خود را به مصر فرستاد تا با رئیس‌جمهور جدید این کشور دیدار و گفت‌وگو کند.

هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا در حالی با محمد مرسی، رئیس‌جمهور اسلامگرای مصر وارد مذاکره شد تا شاید بتواند تضمین‌های لازم را در عرصه سیاست خارجی و داخلی این کشور دریافت کند . اوضاع در قاهره برای واشنگتن کاملاً تغییر کرده است. در سال ۲۰۰۵ وقتی کاندولیزا رایس، وزیر وقت امور خارجه آمریکا به این شهر سفر کرده بود به‌صورت قاطع از مذاکره نکردن این کشور با اخوان‌المسلمین خبر داد؛ اکنون اما طی چند سال اوضاع کاملاً دگرگون شده است.

۱۷‌ماه پس از سرنگونی رژیم مبارک به‌عنوان متحد راهبردی آمریکا، پایتخت مصر همزمان با مذاکرات کلینتون و مرسی شاهد تظاهرات مردمی در مقابل کاخ ریاست‌جمهوری در اعتراض به سفر وزیر امور خارجه آمریکا بود. شرکت‌کنندگان در این تظاهرات پلاکاردهایی با شعارهای ضد‌آمریکایی ازجمله «غرامت برای قربانیان شکنجه‌ آمریکا در گوانتانامو» ، «در مصر از شما استقبال نمی‌شود» و «باراک اوباما تو بهار عربی را به قتل رساندی» در دست داشتند.

کلینتون در حالی پس از دیدار با مرسی حمایت آمریکا از «انتقال کامل قدرت به غیرنظامیان» در مصر را اعلام کرد که اختلاف‌ها میان رئیس‌جمهور اسلامگرای این کشور و شورای نظامی حاکم بالا گرفته و آمریکا همچنان سالانه ۱/۱ میلیارد دلار به ارتش مصر کمک می‌کند؛مسئله‌ای که قدرت نظامیان در این کشور را بالاتر می‌برد. کلینتون در نشست خبری مشترک با محمد کمال عمرو، همتای مصری خود گفت: آمریکا می‌خواهد یک شریک خوب برای مصر و پشتیبان «دمکراسی به‌دست‌آمده با جرأت و فداکاری مردم این کشور» باشد. وزیر امور خارجه آمریکا گفت: دستیابی به دمکراسی دشوار و مستلزم مذاکره، سازشگری و سیاست واقعی است.

وعده کمک میلیاردی

کلینتون پس از دیدار با رئیس‌جمهور مصر اعلام کرد که کشورش یک میلیارد دلار از بدهی‌های مصر را خواهد بخشید. وی در نشست خبری خود با اشاره به وعده باراک اوباما درباره چشم‌پوشی از یک میلیارد دلار از بدهی‌های مصر به آمریکا و اعزام تجار آمریکایی به این کشور برای بررسی سرمایه‌گذاری در مصر گفت: واشنگتن متعهد شده است از اقتصاد مصر حمایت کند تا مشکلات کنونی را پشت سر بگذارد.

دیدار با طنطاوی

کلینتون پس از آنکه اعلام کرد از نظامیان این کشور می‌خواهد که به نقش ملی خود برای تأمین امنیت بازگردند در آخرین روز از سفر دو روزه خود به قاهره به دیدار حسین طنطاوی، رئیس شورای‌عالی نیروهای مسلح مصر رفت. در این دیدار که در مقر وزارت دفاع مصر برگزار شد، دو طرف به بررسی مسائل مشترک و منطقه‌ای و همچنین راه‌های حمایت از همکاری‌های مصر و آمریکا در عرصه‌های مختلف پرداختند.

بسیاری اعتقاد دارند که این دیدار نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها همچنان درباره تنظیم سیاست خود میان نظامیان مصر و رئیس‌جمهور اسلامگرای این کشور سردرگم هستند. از یک طرف نیروهای نظامی مصر و ازجمله شخص طنطاوی رابطه‌ای نزدیکی با مبارک داشته‌اند و طی سال‌های گذشته با دریافت کمک‌های مالی گسترده از آمریکا رابطه نزدیکی با این کشور داشته‌اند. از سوی دیگر رئیس‌جمهور اسلامگرای مصر از پشتوانه گسترده مردمی برخوردار است و واشنگتن نمی‌تواند از قدرت وی چشم‌پوشی کند.

علاوه بر این گزارش‌ها نشان می‌دهد در این دیدار مشکلات اقتصادی مصر و طرح آمریکا برای کمک به این کشور مورد بررسی قرار گرفته است. وزیر امور خارجه آمریکا که در سفر به مصر نسبت به پایبندی دولت جدید این کشور به معاهده کمپ‌دیوید ابراز امیدواری کرده در مرحله بعدی تور خود قرار است در سفر به سرزمین‌های اشغالی با مقام‌های رژیم صهیونیستی مذاکره کند تا احتمالاً آنها را در جریان نتایج سفر خود به قاهره هم قرار دهد.

آمریکایی‌ها هر چند اکنون تلاش می‌کنند خود را به رئیس‌جمهوری که سال‌ها از مقام‌های اخوان المسلمین بوده است نزدیک کنند اما به خوبی می‌دانند که روابط دو طرف در شرایطی کاملاً شکننده قرار دارد. شاید همین مسئله بود که نظر خبرنگاران را درباره دست ندادن رئیس‌جمهور مصر با وزیر امور خارجه آمریکا کاملاً به‌خود جلب کرد؛رویدادی که بار دیگر تغییر اوضاع در مصر را نشان داد.

کد خبر 177550
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز